Op het meest zuidelijke punt van het Hageland en pal op de taalgrens, kan je sinds kort opnieuw een klein gebouwtje terugvinden van drie op drie meter in vakwerk. Het draagt de naam ‘logis du piocheur’ en maakt deel uit van het voormalige treinstation van Racour. Het kleine (beschermde) bouwsel is recent opnieuw opgebouwd.

Een piocheur was een werkman die met pikhouweel werkte langs de spoorweg. In Racour had deze man een ‘logis’ of ‘verblijfplaats’ waar hij kon verpozen tijdens de werkdag. Gezien de beperkte afmetingen van het gebouwtje dachten onderzoekers aanvankelijk dat de constructie enkel gediend had als bergplaats. Maar de schoorsteenpijp die op oudere foto’s zichtbaar is, wijst toch op een uitgebreidere functie.

De ‘logis du piocheur’ in Racour werd in 2001 beschermd als monument, tezamen met de volledige stationssite. Op dat ogenblik was de kleine constructie al zodanig aangetast door zwammen, dat de eigenaars beslisten om de structuur te demonteren met het oog op een latere reconstructie. Foto’s en getuigematerialen bewaarden ze zorgvuldig.

Eind 2014 is het verblijf met een premie terug opgebouwd op de originele locatie. De reconstructie houdt rekening met de details. Het vakwerk kreeg net zoals vroeger een stenen invulling. De nok werd aangesmeerd en gedekt met een stormpan. Het dak is versierd met een gedecoreerde boeiplank. Binnenin vind je houten schrijnwerk naar model van het historische.

Het station van Racour bediende tussen 1908 en 1959 reizigers op de lijn tussen Landen en Tamines in de provincie Namen. Na een grondige restauratie van het hoofdgebouw in 1998 ontwikkelden de eigenaars op de site vakantiewoningen, onder meer in de voormalige treinwagons. Het is de bedoeling om de heropgebouwde ‘logis du piocheur’ eveneens beschikbaar te maken voor recreanten, bijvoorbeeld als trekkershut. 

Meer weten over de historiek van de ‘logis du piocheur’? Lees er alles over in de inventaris van het bouwkundig erfgoed.

Links

Reacties (0)

Reageer op dit artikel