Groenbeheer van versterkte sites

Onlangs ontvingen we een nieuwe publicatie via de provincie West-Vlaanderen: een praktische handleiding voor beheerders van versterkte sites. Het is een mooi vormgegeven ringkaft met 11 uitneembare fiches of hoofdstukken die telkens een ander aspect van het groenbeheer belichten.

De publicatie is het sluitstuk van het project ‘Muren en tuinen’ dat 22 partners uit België, Nederland, Frankrijk en Engeland verbond rond het thema van historische vestingwerken (2007-2013). Voor Vlaanderen ging het om volgende sites: de vesten van Ieper en Brugge, de restanten van de Vauban-omwalling in Veurne en het Fort van Duffel.

Door hun specifieke ligging hebben wallen, grachten en vestingmuren een specifieke fauna en flora ontwikkeld. Deze handleiding geeft een antwoord op de vraag hoe terreinbeheerders beter kunnen omgaan met deze kwetsbare ecosystemen. Muren, gebouwen, grachten, dijken, beplantingen, vleermuizen, … komen aan bod. De publicatie gaat ook dieper in op het belang van sensibilisering, participatie en publieke ontsluiting om op een toekomstgerichte manier om te gaan met dit historisch patrimonium. De rode draad doorheen de handleiding is het verzoenen van schijnbaar tegengestelde doelstellingen: publieke ontsluiting en ecologie, erfgoedwaarden en ecologie.

Je kan de publicatie digitaal raadplegen. Er bestaat ook een vulgariserende, samenvattende brochure ‘Versterkte sites, een nietsvermoedende natuur’, die het actuele ecologische belang van vestingwerken tegen hun historische achtergrond schetst.

Je kan beide publicaties  - zolang de voorraad strekt - bestellen bij:

Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis
Jan Van Eyckplein 2
8000 Brugge
T 0800 20 021
E provincie@west-vlaanderen.be