Luxueuze architectenwoning van Louis Van Arenbergh beschermd als monument

De 19de-eeuwse burgerlijke wooncultuur was er één van imposante gevels en exuberante interieurs. Alles werd in het werk gesteld om de status van de eigenaar goed in de verf te zetten. Een zeldzaam goed bewaard en bijzonder representatief voorbeeld van zo’n herenwoning is de woning van architect Louis Van Arenbergh in Leuven. Ze werd op 9 mei 2016 beschermd als monument.

Architect Louis Van Arenbergh (Leuven 1834-1888) is één van de meest baanbrekende architecten van zijn tijd. Hij was provinciaal architect van 1865 tot 1888 voor het arrondissement Leuven en verwezenlijkte diverse bouwopdrachten voor zowel overheidsinstanties als private bouwheren. Zijn oeuvre behoort in architecturaal en esthetisch opzicht tot de meest kwaliteitsvolle architectuur in Vlaams-Brabant.

Van Arenbergh was een uitgesproken eclectische architect. Zijn eerste eigen woning, in de Blijde Inkomsstraat 11 in Leuven, is een visitekaartje voor zijn stijl: het plastisch geornamenteerde gevelfront, de klassieke planindeling en het rijk uitgewerkte interieur bevestigen de welstand van de populaire eigenaar-architect. Bijzonder zijn bijvoorbeeld de koetsdoorgang, de door Korinthische zuilen geflankeerde trap naar de vestibule, de traphal met wenteltrap en de ontvangstsalons aan de straatzijde.

De grote historische, architecturale, artistieke en culturele waarde van deze aspecten, motiveerden de bescherming als monument. Onder Leuvense studenten bezit de woning daarenboven een sterke sociale waarde, als fakbar van de faculteit Letteren.