Selfie-actie De Holsteen

Guido Pirotte is diensthoofd Toerisme van de gemeente Zonhoven. Hij heeft een zeer speciale band met de mesolithische site “De Holsteen”. Hier bevindt zich een groep van acht unieke siliciumhoudende zandstenen, waarvan er een gebruikt werd voor het polijsten van prehistorische werktuigen en wapens. Deze gebruikssporen zijn nog steeds duidelijk zichtbaar.

Hoe kent u de Holsteen?

Dat is een soort voorbestemdheid. Het ouderlijke huis van mijn vader stond hier vlakbij. Als kind kwam ik hier veel spelen, gewoon omdat het hier een leuke speelsite is. In 1987 ben ik dan voor de toerismedienst van de gemeente beginnen werken. Langs die weg kwam ik in contact met professor Vermeersch, die een opgraving aan de Holsteen aankondigde. Vanuit mijn job rook ik direct een kans. Wij moesten als gemeente immers iets speciaals zien te vinden om de mensen te lokken. Want groen heeft iedereen hier genoeg. Eerst gaf ik wat logistieke steun aan de archeologen, en vervolgens begon ik mee te graven. Eens die besmetting er is, is er geen stoppen meer aan. De voorwerpen die we vonden fascineerden mij zodanig, dat ik ze wilde ik namaken. Ik ben dus door de Holsteen met re-enactment begonnen. En dat heeft mijn leven beïnvloed. Wanneer ik nu door de natuur wandel, zie ik overal in de bomen geschikte takken om bijvoorbeeld een boog of een speer van te maken.

Verdient de Holsteen zijn bescherming?

Uiteraard. Dit is de enige site in Vlaanderen waar men in open lucht archeologisch materiaal kan zien. We hebben nog andere archeologische vindplaatsen in de nabije omgeving, en het hele gebied is dan ook als archeologische zone erkend. Maar op die plaatsen moeten we werken met evocaties om het tastbaar te maken, omdat alle vondsten ondergronds zaten en intussen opgegraven zijn. Hier is het relict zelf, de polijststeen, permanent zichtbaar. De Holsteen stamt ook uit een zeer interessante periode. Een tijdsspanne van 5000-6000 jaar, van de laatste ijstijd tot de opwarming van de aarde, met tussenin het ontstaan van de landbouw. Naar prehistorienormen is er toen enorm veel gebeurd. Daar kan ik uren over vertellen. En ook op geologisch vlak is het hier de moeite. Deze stenen zijn onder de grond immers nog veel groter dan het stuk dat zichtbaar is.

Kan de Holsteen op veel belangstelling rekenen?

Het grootste deel van de bezoekers komt naar dit gebied voor de natuur en de unieke ligging. Net als de jagers-voedselverzamelaars van vroeger! De mensen uit de streek weten wel dat deze plek iets met de prehistorie te maken heeft, maar de meesten kennen er het fijne niet van. De Holsteen trekt wel veel wetenschappers aan, uit binnen- en buitenland. En sinds enige tijd organiseer ik hier om de twee jaar het Europees kampioenschap prehistorisch boogschieten en speerwerpen. Een wedstrijd gespreid over twee dagen, waarbij ik aan de deelnemers vraag om zoveel mogelijk in authentieke kledij te komen. Dat EK was de kans om een groter publiek aan te trekken voor de Holsteen. En met succes. We hebben elke editie tussen de vijftig en de tachtig deelnemers, waarvan driekwart uit Frankrijk en Duitsland, en maar liefst zevenhonderd tot duizend bezoekers!

Waar en op welke manier wil u het herkenningsteken ophangen?

We gaan er eentje ophangen aan de toegangspoort. En ik wil het herhalen aan de polijststeen zelf. Ik zou sowieso op alle infoborden het schildje willen afbeelden. Eventueel met een zelf gedrukte sticker, als dat mag. Graag ook aan de startplaatsen van de wandelroutes, zoals het Rendierjagerspad, dat de Holsteen met de rendierjagerssite wat verderop verbindt.

Wat houdt de nabije toekomst in voor de Holsteen?

Veel, als ze mij laten doen! Er kan nog zoveel gedaan worden in dit gebied. Ik heb bijvoorbeeld een perfecte locatie gevonden om een neolitische nederzetting na te bouwen. De site van de Holsteen ziet er reeds goed uit, met speciale bankjes en een omheining die niet uit de toon valt. We willen de toegang zeker niet gaan beperken. Hoe kleiner de afstand tussen de belever en het te beleven element, des te beter. Dat contact moet behouden blijven. 

Ben jij eigenaar, beheerder, huurder of erfpachtnemer van beschermd onroerend erfgoed? Hangt er op jouw erfgoed al een nieuw herkenningsteken? Doe dan mee met onze selfie-actie. Stuur een foto van jezelf met het bordje bij het beschermde erfgoed naar communicatie@onroerenderfgoed.be. Het agentschap stuurt een fotograaf naar de leukste inzendingen voor een fotoreportage!