Selfie-actie De Lange Rei

De omgeving van de Lange Rei in Brugge is sinds kort beschermd als stadsgezicht. Het gebied strekt zich uit van de Dampoort in het noorden tot aan de Gouden-Handrei in het centrum, en omvat naast de gekende waterwegen, plaatsen als het Seminarie en het hospitaal Onze-Lieve-Vrouw-Ter-Potterie. De bescherming volgde op een rechtstreekse aanbeveling van UNESCO om het ‘stadslandschap’ van de Brugse binnenstad een plaats te geven in de Vlaamse wetgeving. Brigitte Beernaert, erfgoedconsulent van de stad Brugge, was nauw betrokken bij dit dossier.

Hoe kent u de Lange Rei?

Van alle medewerkers van de dienst Monumentenzorg ben ik het langst in dienst. Ik ben in 1977 begonnen met de inventarisatie van het bouwkundig erfgoed van Brugge. Hierdoor ken ik alle gebouwen van de Lange Rei van binnen en van buiten, en heb ik een goede band met de eigenaars. De ambtenaren van Onroerend Erfgoed hebben hun beschermingsdossier grotendeels samengesteld met gegevens die nog uit mijn papieren fiches van de jaren ’70 komen.

Wat is de meerwaarde van deze bescherming als stadsgezicht, naast de reeds vele monumenten en de erkenning als Werelderfgoed?

Het beschermen van monumenten alleen is niet genoeg. Het zijn immers de grote structuren zoals de reien, de vesten en de pleinen die Brugge vormgeven. Zij zijn de dragers van het uitzicht, en moeten ook in die vorm bewaard worden. Daarom waren wij vragende partij voor deze erkenning. Zo’n bescherming stelt de bewoners in staat een premie te krijgen van de verschillende overheden voor onderhoudswerken aan hun woning. 90% van de eigenaars is dan ook zeer blij met deze beslissing. De titel Werelderfgoed heeft immers geen praktisch nut van die aard voor de bewoners. Maar het draait natuurlijk niet alleen om geld: Bruggelingen zijn vooral zeer fier op hun erfgoed.

Kan de Lange Rei op veel belangstelling rekenen?

Brugge ontvangt jaarlijks tussen de vier en vijf miljoen toeristen. En die komen niet alleen voor onze musea en schilderkunst. Zij komen vooral om de stad te ‘zien’. Zij willen van de totaalervaring genieten die Brugge biedt met haar uniek erfgoed en haar stadsstructuur. Een wandeling langs de Lange Rei past daar volledig in. En een recente enquête heeft aangetoond dat meer dan 80% van de Bruggelingen zelf zeer gelukkig is dat ze in deze stad kunnen wonen. Dat zijn unieke cijfers.

Waar en op welke manier zal de stad het nieuwe herkenningsteken ophangen?

Dat wordt een moeilijke oefening, want er staan met de vesten en de pleinen nog gelijkaardige beschermingsdossiers op stapel. Brugge zal volhangen met wit-gele schildjes. En het straatbeeld zit al zo vol! Wij hebben op de achterkant van een aantal stadsplannen wat geschiedkundige info gebundeld. Daarop kunnen we in de toekomst een digitaal schildje verwerken. De echte schildjes kunnen we hangen aan paaltjes en straatmeubilair op de rand van de perimeter van het stadsgezicht, zoals we dat gedaan hebben met de plakkaten voor het openbaar onderzoek.

Wat houdt de toekomst in voor de Lange Rei?

Het gebied grenst in het noorden aan de Dampoort. Daar wil men in de nabije toekomst de vaart verbreden, zodat grotere binnenschepen de bocht naar de Vesten zullen kunnen nemen. Binnen de ring liggen daar enkele beschermde 17de eeuwse pakhuizen die rechtstreeks in gevaar zijn.  Daar gaan we ons uiteraard ten stelligste tegen verzetten. Het standpunt van Monumentenzorg is dat men moet uitbreiden naar de buitenkant van de ring, waar meer beschikbare ruimte is. Maar het hart van de Lange Rei loopt gelukkig geen enkel risico. Dankzij UNESCO, Onroerend Erfgoed en de inzet van het stadsbestuur is de Brugse binnenstad een mooie cocon, die vaak ten onrechte als een Disneyland bestempeld wordt. Het is mede door dergelijke beschermingen dat Brugge een perfect leefbare stad is. En ik kan het weten, want ik woon en werk hier al mijn hele leven.

Ben jij eigenaar, beheerder, huurder of erfpachtnemer van beschermd onroerend erfgoed? Hangt er op jouw erfgoed al een nieuw herkenningsteken? Doe dan mee met onze selfie-actie. Stuur een foto van jezelf met het bordje bij het beschermde erfgoed naar communicatie@onroerenderfgoed.be. Het agentschap stuurt een fotograaf naar de leukste inzendingen voor een fotoreportage!