Selfie-actie Kasteel de Viron

Het kasteel de Viron in Dilbeek is het eerste monument in Vlaanderen waarop het nieuwe herkenningsteken prijkt. Architect Jan Pieter Cluysenaar ontwierp het gebouw in 1862 voor baron Théodore de Viron de Dièval. Het gebouw werd in 1990 beschermd als monument, de omgeving als dorpsgezicht. Burgemeester Willy Seghers werkt elke dag in dit kasteel, dat dienst doet als gemeentehuis. Wij stelden hem de volgende vragen:

Hoe kent u het Kasteel de Viron?

Ik ken het kasteel de Viron al heel mijn leven, want ik ben hier vlakbij opgegroeid. Als kind bezocht ik het kasteelpark regelmatig. Aan de uitstappen naar de vijver heb ik mooie herinneringen. Toen had ik nog geen idee dat ik ooit in het kasteel zou werken.

Mijn bureau is mijn favoriete ruimte in het gebouw. Vanuit het raam heb ik een mooi uitzicht op de Sint-Alenatoren en de Sint-Ambrosiuskerk. Na twee jaar als burgemeester kan ik intussen zeggen dat het uitzicht in alle weersomstandigheden en in alle jaargetijden iets te bieden heeft.

Verdient het kasteel zijn bescherming?  

Uiteraard. Dit beschermde monument heeft een rijke historiek. Het is kloppende hart van de gemeente. Tussen 1920 en 2013 waren de loketten van bijna al onze diensten gehuisvest in dit gebouw.

Voor vele generaties Dilbekenaars is het kasteel zo vertrouwd, dat de schoonheid ervan haast niet meer opvalt. Daar betrap ik mezelf ook vaak op. Pas wanneer ik opnieuw kijk met de blik van een bezoeker, besef ik opnieuw wat een bijzondere plek dit is.

Kan het kasteel op veel belangstelling rekenen?  

Dilbeek telt veel monumenten, maar het kasteel de Viron is het meest gekende en het meest imposante. In 2014 hebben we het gebouw opengesteld op Open Monumentendag. Het was toen nog maar pas volledig gerestaureerd. De reacties waren overweldigend. Op één dag hebben we meer dan tweeduizend bezoekers over de vloer gehad, die soms zelfs helemaal vanuit West-Vlaanderen of Limburg kwamen. Het kasteel spreekt dus niet alleen buurtbewoners aan.  

Waar en op welke manier heeft u het herkenningsteken opgehangen?

We hebben het herkenningsteken van beschermd monument een plaats op de voorgevel gegeven, ter vervanging van het oude blauwwitte schildje. Als er ooit een informatiebord komt over de omgeving waarin het kasteel gelegen is, dan zullen we het teken van beschermd dorpsgezicht daarop opnemen.

Wat houdt de nabije toekomst in voor dit beschermde monument?

We hebben plannen om de Dilbeekse kern volledig opnieuw aan te leggen. De straat voor het kasteel maken we autovrij en de haagjes verdwijnen, zodat het groene karakter van de omgeving zichtbaarder wordt. Het kasteel zelf zal hierdoor nog beter tot zijn recht komen.

Ben jij eigenaar, beheerder, huurder of erfpachtnemer van beschermd onroerend erfgoed? Hangt er op jouw erfgoed al een nieuw herkenningsteken? Doe dan mee met onze selfie-actie. Stuur een foto van jezelf met het bordje bij het beschermde erfgoed naar communicatie@onroerenderfgoed.be. Het agentschap stuurt een fotograaf naar de leukste inzendingen voor een fotoreportage!