Archeologische zone Leuvense Keizersberg voorlopig beschermd

De site van de Keizersberg is een belangrijke archeologische en historische zone die nu voorlopig beschermd wordt als een getuige en met het oog op toekomstig onderzoek.

Onderzoeks- en adviesbureau Triharch voerde in 2010 een verkennend en evaluerend onderzoek uit in de zone van de Keizersberg in Leuven. Het onderzoek bestond uit een bureauonderzoek, een visuele terreinverkenning, een geofysisch onderzoek, een (paleo-)landschappelijk booronderzoek, een archeologische oppervlaktekartering d.m.v. metaaldetectie en een proefsleuvenonderzoek.

De vooronderzoeken uitgevoerd door Aron bvba in 2011 aan de zuidelijke toegang, de Wolvengang en de burchtmuur gaven aanvullende informatie m.b.t. de archeologische restanten op de Keizersberg. 

De Keizersberg in Leuven omvat de burcht van de hertogen van Brabant uit het begin van de 13de eeuw en kan gezien worden als een uiting van hun expansie- en defensiepolitiek. Op architecturaal vlak was de hertogelijke burcht van de Keizersberg een typevoorbeeld van de ronde hoogteburchten. Deze burchtvorm is zeldzaam in Vlaanderen.

Op de Keizersberg bevond zich daarnaast ook een commanderij (opgericht eind 12de-begin 13de eeuw) van achtereenvolgens de tempeliers en de hospitaalridders. Wegens de vernietiging van hun archieven (en van de gebouwen) is over dit complex heel weinig geweten, maar het staat vast dat het een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de Keizersbergsite en van de stad Leuven in haar geheel.

De Keizersberg bevat door zijn uitzonderlijk lange occupatiegeschiedenis (minstens 12de eeuw tot 20ste eeuw) veel informatie over deze lange periode.

Hoewel de bewaringstoestand op het terrein van de site varieert van zone tot zone, kan er gesteld worden dat over het hele terrein nog archeologisch relicten bewaard zijn die deze essentiële informatie bevatten. Al deze elementen geven de Keizersberg een belangrijke wetenschappelijke en cultuurhistorische waarde. 

Het volledige onderzoeksrapport van Triharch kan je nalezen in het open archief.