Nieuwsartikelen in 2017 - 04

Romeinse verleden van de Tongerse basiliek te boek gesteld

Margot Cosemans in categorie Archeologie, Onderzoek,

Van 1999 tot 2008 vonden in de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek van Tongeren ingrijpende archeologische opgravingen plaats. De vondsten werden de afgelopen jaren grondig onderzocht door het agentschap Onroerend Erfgoed, en de eerste resultaten zijn nu gepubliceerd in twee boeken. Ze belichten de opkomst en ondergang van de Romeinse stad aan de hand van het verleden van de kerk. Een dergelijke continue geschiedenis van 2000 jaar is een unicum voor Vlaanderen. De resultaten zijn van groot wetenschappelijk belang voor de toeristische ontsluiting van de basiliek.

Lees dit artikel

Afwegingskader over historisch schrijnwerk

Margot Cosemans in categorie Bouwkundig erfgoed, Restauratie,

Als agentschap maken we dagelijks weloverwogen afwegingen wanneer we om advies gevraagd worden bij een aanvraag tot toelating of een stedenbouwkundige vergunning. Om je een duidelijk inzicht te geven in de criteria die bij advisering meespelen en om een uniforme aanpak in de adviesverlening over heel Vlaanderen te garanderen, maken we afwegingskaders.

Het pas gepubliceerde afwegingskader over historisch schrijnwerk biedt je een hulpmiddel om hedendaagse comfort- en gebruikerseisen te verzoenen met het behoud van de erfgoedwaarden van historisch buitenschrijnwerk in beschermd erfgoed. 

Lees dit artikel

Presentaties inspiratieweek Meesterproef online

Natalie Huyghe in categorie

Maandag 24 april gaven Sonja Vanblaere, administrateur-generaal van agentschap Onroerend Erfgoed, en Leo Van Broeck, Vlaams Bouwmeester, de aftrap voor de inspiratieweek van de Meesterproef 2017 Erfgoed en Herbestemming. Tijdens deze week kwamen tal van erfgoedspecialisten spreken over het hoe, wat en waarom van herbestemming. Alle beschikbare presentaties vind je terug op de website van de Vlaamse Bouwmeester. 

Lees dit artikel

Start van de inspiratieweek

Natalie Huyghe in categorie Bouwkundig erfgoed, Beleid,

Dit jaar organiseert ons agentschap samen met de Vlaamse Bouwmeester een Meesterproef ‘Erfgoed en Herbestemming’. De grote vernieuwing? Het beproefde concept van de wedstrijd wordt voorafgegaan door een inspiratieweek over erfgoed. Deze inspiratieweek wordt vandaag afgetrapt. In de komende dagen maken de deelnemende ontwerpers intensief kennis met erfgoed. 

Lees dit artikel