Nieuw! Inventaris van houtige beplantingen met erfgoedwaarde online

De inventaris krijgt een bijkomende aftakking. Ook bomen en struiken met erfgoedwaarde worden nu opgenomen in de inventaris. Een deel van dit bijzondere erfgoed is nu digitaal ontsloten.

De Inventaris Onroerend Erfgoed wordt groener

Ook bomen en struiken zijn erfgoed! Statige kasteeldreven, in vorm gesnoeide hagen, kapellekesbomen, vredesbomen, hakhoutpercelen: ze vertellen het verhaal van hoe onze voorouders omgingen met “houtige beplantingen”, hoe ze deze nuttig aanwendden, welke rol deze speelden in bijgeloof en rituelen, hoe bomen en struiken louter voor het esthetische genot werden aangeplant, ... 

Sinds 2006 worden alle meldingen van erfgoedbomen en -struiken onderzocht en eventueel opgenomen in de inventaris. Daarnaast zijn we gestart met de inventarisatie van telkens één gemeente per provincie om de methodologie op punt te zetten. Op die manier zijn Zwalm, Herne, Heuvelland, Voeren en Bornem, met uitzondering van de beplantingen in tuinen en parken, gebiedsdekkend geïnventariseerd.

Bij de inventarisatie van dit levend erfgoed werd op zoek gegaan naar beplantingsvormen die representatief zijn voor het werk van de mens of van de natuur of van beiden samen. Van elk erfgoedelement worden zoveel mogelijk de afmetingen zoals stamomtrek, hoogte, kruindiameter, lengte, e.d. gegeven.

Vanaf vandaag is een deel van dit bijzondere erfgoed ook digitaal ontsloten!

De eerste gemeente die digitaal gaat, is Zwalm, goed voor 234 inventarisatiefiches. De komende maanden wordt constant verder gewerkt aan het uitbreiden van de inventaris.

Bekijk hier onze  inventarissen landschappelijk erfgoed. Met het zoekformulier kun je geografisch zoeken (provincie, gemeente, deelgemeente en straat) of thematisch-typologisch verlopen op soort, typologie en context.