Na de handleiding over het project Buurten met erfgoed, verscheen er onlangs bij FARO ook een praktisch draaiboek met stappenplan om een erfgoedproject in de school op te starten.

Onder de verzamelnaam Buurten met erfgoed organiseerden heel wat basisscholen uit verschillende Vlaamse gemeenten de afgelopen jaren een waaier aan activiteiten voor hun leerlingen over en met het lokale erfgoed uit hun schoolbuurt. Het leren kennen en begrijpen van de wereld start immers vanuit de eigen leefwereld en (school)buurt.

De leerkrachten die de afgelopen jaren  enthousiast hun schouders  onder hun Buurten met erfgoed-project zetten, deden dat in samenwerking met diverse lokale erfgoedpartners én onder de begeleiding en aanmoediging van een ‘trekker’. Die trekker bracht leerkrachten, erfgoedmedewerkers en vrijwilligers op geregelde tijdstippen bijeen en zorgde ervoor dat er telkens samen stappen werden gezet om met de leerlingen tot  boeiende erfgoedactiviteiten te komen.  

De wereld begint in de schoolbuurt geeft de ervaringen van die trekkers weer in de vorm van een draaiboek. Wie lokaal een gelijkaardig traject met scholen en erfgoedpartners wil opzetten, kan voortaan dit stappenplan als leidraad nemen.

Je kan de publicatie gratis raadplegen op www.buurtenmeterfgoed.be. Op deze website vind je alle informatie en inspiratiemateriaal om zelf een project op te starten. Wie een gedrukt exemplaar (10 euro) wil, stuurt een mail met zijn of haar contact- en facturatiegegevens naar bestellingen@faro.be.

Auteurs: Chris Ferket (Mooss vzw), Jan Van den Bossche, Hildegarde Van Genechten (FARO), Daphné Maes (Heemkunde Vlaanderen), Jürgen Loones (Departement Omgeving, EDO), Karen Van Buggenhout (Erfgoedcel Pajottenland en Zennevallei)

Links