Europees Erfgoedjaar: Ruim 475.000 euro voor erfgoedprojecten

In het kader van het Europees erfgoedjaar ontvangen 20 projecten een subsidie. De focus van de projecten ligt op participatie en educatie.

Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois en Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz, ondersteunen 20 projecten verspreid over heel Vlaanderen met een subsidie, goed voor een totaalbedrag van 478.248,70 euro. De projecten sluiten aan bij het motto van het Europees Erfgoedjaar: 'Ons erfgoed: waar verleden en toekomst samenkomen'. 

In Vlaanderen kon het cultureel-erfgoedveld in het kader van het Europees jaar projectsubsidies aanvragen, zowel voor onroerend als voor roerend of immaterieel erfgoed. Daarbij werd ervoor gekozen de nadruk te leggen op participatie en educatie om cultureel erfgoed in de kijker te zetten. Het project kon de organisatie van een evenement, conferentie of participatietraject zijn, of het delen van goede praktijken, een educatief initiatief, een onderzoeks– en innovatieactiviteit.

De 20 goedgekeurde projecten, verspreid over heel Vlaanderen, zullen het maatschappelijk draagvlak voor erfgoedzorg verhogen. Ze betrekken diverse doelgroepen en burgers bij erfgoed en bevorderen de samenwerking tussen diverse actoren. Hieronder een overzicht:

  • Stad Gent - >>Past>>Forward. Dit project onderzoekt innovatieve verbanden tussen erfgoed en (podium)kunsten en bekijkt hoe het via co-creatie kan bijdragen aan sociale inclusie.
  • Erfgoedcel Mijn-Erfgoed – E314: terug in de tijd of blik op de toekomst? Dit project wil het cultureel erfgoed van Europa, meer bepaald het erfgoed van de E314 en in brede zin het mobiliteitserfgoed, beschermen en valoriseren.
  • Cultuurnetwerk Kempen (k.ERF) – Van herdenken naar herinneren: de kracht van lokale verhalen. In het project willen de initiatiefnemers de jaarlijkse traditie van het herdenken van de Eerste Wereldoorlog op deze 100ste verjaardag openbreken en voeden met verhalen uit het onderzoek “Kempense Klaprozen”.
  • Stad Leuven – Openingsevenement in het kader van het luik erfgoedparticipatie van het project ‘De Arenbergs’. Het betreft een openingsevent op het Arenbergdomein van het culturele project ‘De Arenbergs’, eind oktober 2018, met heel wat originele deelacties zoals een hedendaagse versie van een kermis, een wetenschappelijk luik, re-enactment,  ….
  • IOED Lage Kempen  - Verhalen uit de bodem. De initiatiefnemers willen een participatief en educatief ontsluitingsproject uitvoeren, waarbij drie erfgoedsites van archeologisch bovenlokaal belang ontsloten en lokaal geïntegreerd worden. Het betreft ‘Celtic Fields’ in Kolis Neerpelt, de site met grafheuvels in Kaulille Bocholt en de twee bij elkaar gelegen grafheuvelsites in Hamont-Achel.
  • CultuurOverleg Zeven – Dichter bij de mensen: onroerend, roerend en immaterieel erfgoed. Het project wil de rijkdom aan onroerend, roerend en immaterieel erfgoed in de Zuidelijke Westhoek ‘dichter bij de mensen’ brengen en hun onderlinge verbanden in de kijker zetten. Dat zal gebeuren aan de hand van drie sites: de Mote in Langemark, het kasteel Voormezele en de steen- en buizenbakkerlij Dumoulin in Wijtschate.
  • Erfgoed Noorderkempen – 20 jaar UNESCO erkenning voor Vlaamse Begijnhoven: een viering van en reflectie over verleden, heden en toekomst van begijnhoven en begijnenbeweging. Het doel van het project is om op een geïntegreerde manier de 20-jarige erkenning door UNESCO van de Vlaamse begijnhoven als werelderfgoed te vieren en na te denken over het verleden, heden en de toekomst van begijnhoven en begijnbeweging.
  • Gemeente Riemst – Het mergelland van Vlaanderen. Dit project promoot en valoriseert het ‘mergelerfgoed’ in de regio. Door sensibilisering, ontsluiting en educatie vergroten de initiatiefnemers het draagvlak voor dit erfgoed bij de inwoners van de gemeente, de ruimere regio en bezoekers.
  • IOED Zuid-Hageland – Fier op de hoeve van hier. Het project zal hoeves als waardevol onroerend erfgoed bestuderen, vrijwaren, hergebruiken, valoriseren en promoten. Hoeves bepalen sterk de streekentiteit en spelen een onmiskenbare rol in de geschiedenis van elke Europese rurale regio. Het project wil de culturele diversiteit bevorderen door te werken met deze alomtegenwoordige maar vaak vergeten gebouwen.
  • Erfgoedcel Waasland – Waasland in oorlog. De initiatiefnemers willen op een laagdrempelige manier een breed publiek laten nadenken over de beleving van een confict en willen dit doen aan de hand van persoonlijke documenten uit de Eerste Wereldoorlog, gekoppeld aan hedendaagse interpretaties van bronnen.
  • Kunstenstad Antwerpen (MAS) – Instinct. Een brutale kijk op de collectie, een expo van MAS in jonge handen. De jongerenwerking van het MAS neemt de tentoonstellingsruimte op de derde verdieping van het MAS over. Deze jonge Europese burgers creëren van A tot Z de tijdelijke expo INSTINC rond het thema dieren en steken een straf randprogramma in elkaar.
  • Provincie Vlaams-Brabant (Onroerend Erfgoeddepot) – Archeologiedagen, van pilooteditie tot gezamenlijk initiatief van de erfgoedgemeenschap archeologie. 1 en 2 juni 2018 vindt de pilooteditie van de Archeologiedagen voor Vlaanderen plaats. Met de projectsubsidie beogen de initiatiefnemers enerzijds extra promotie van de Archeologiedagen. Anderzijds willen ze dit initiatief laten uitgroeien tot een jaarlijks initiatief dat door de hele erfgoedgemeenschap is gedragen. Ze zetten extra in op een participatief traject.
  • Intercommunale Leiedal – Vensters op het verleden, heden en toekomst. Met dit project wil de IOED Leiedal het cultuurhistorisch landschap van het West-Vlaamse interfluvium op een meer holistische wijze leren bekijken en behandelen, en in samenwerking met lokale partners het verhaal brengen van het landschap tussen Leie en Schelde in een regionaal perspectief. Het gaat onder meer om een participatief traject met regionale erfgoedactoren en organisaties, lezingen en evenementenreeks en publieke waardering van het cultuurhistorische landschap tussen Leie en Schelde.
  • IOED Voorkempen – Vergeten strijd aan de grens. Het militair erfgoed leeft! Dit project maakt het militair erfgoed in de regio Voorkempen zichtbaar, tastbaar en actueel. Er wordt ingezet op een gevarieerd activiteitenaanbod en bijhorende promotiecampagne voor jong en oud rond militair erfgoed. Het thema wordt op een brede manier benaderd: organisatie van activiteiten, toeristische productontwikkeling, educatief aanbod en een kunstenproject. 
  • Kempens Karakter – De publieke sfeer religieus getint? Dit publieksproject integreert onroerend erfgoed in tentoonstellingen, een publieke bevraging en een debatavond. De initiatiefnemers zullen het lokale onroerend erfgoed promoten en aan sensibilisering werken, en dit binnen een Europees kader linken aan religieuze en civiele waarden.
  • Erfpunt – Gegroet Marius, gegroet Stella. Via Facebook wordt drie eeuwen Romeinse geschiedenis verteld door twee Gallo-Romeinse families die met elkaar in dialoog gaan. Aan deze verhalen wordt een rondreizende pop-up expo gekoppeld met workshops en een educatief en culinair luik. Het project wordt gemaakt voor en door de Wase inwoners. Door aandacht te besteden aan de ‘nieuwe Wase inwoners’ en hen actief mee te laten participeren, willen de initiatiefnemers inzetten op interculturele dialoog en een brede erfgoedgemeenschap creëren.
  • ZuidWest – Ik xploreer mee. Met dit project wil ZuidWest industriële en landschappelijke erfgoedsites en -elementen in Zuid-West-Vlaanderen verzamelen en de kennis van deze sites met een participatieve methodiek op de kaart zetten.
  • Cultuuroverleg Meetjesland – Het grote kleine museum. Dit project wil zowel de publiekswerking als het waarderingsbeleid voor erfgoedobjecten openbreken. Met een decentrale en actieve benadering van een tentoonstelling willen de initiatiefnemers de brede gemeenschap meenemen in een debat rond waardering en instandhouding van cultureel erfgoedzorg.
  • Kempens karakter – Erfgoedkampioenen. Met dit project willen de initiatiefnemers het sporterfgoed van de regio in kaart brengen en een deel ervan digitaliseren en valoriseren. Daarnaast wil het sportclubs sensibiliseren over het belang van hun erfgoed en handvaten aanreiken voor een goed beheer.
  • Projectvereniging 2014- 2020 Erfgoed Haspengouw – CRTRUWALLS. Over muren, over cultureel erfgoed en thuiskomen. Dit is een project waarin de actuele migratie en de vluchtelingenproblematiek een centrale plaats krijgt en waarmee participatief gewerkt wordt aan/op een erfgoedmuur.