Vandaag vinden de openingsfestiviteiten plaats voor het Europees Jaar van het cultureel erfgoed 2018 op het Europees cultuurforum in Milaan. Het Europees Jaar van het cultureel erfgoed plaatst de rijkdom van Europa's erfgoed in de schijnwerpers, en toont hoe het een gemeenschappelijk gevoel van identiteit bevordert en mee bouwt aan de toekomst van Europa.

Van archeologische vindplaatsen tot hedendaagse architectuur, van middeleeuwse kastelen tot folkloristische tradities en kunstvormen, het cultureel erfgoed van Europa vormt mee de kern van het collectieve geheugen en de identiteit van de Europese burgers. Het doel van het Europees Jaar van het cultureel erfgoed is dan ook mensen bewuster te maken van het sociale en economische belang van cultureel erfgoed. Duizenden initiatieven en evenementen in heel Europa geven burgers van allerlei verschillende achtergronden de gelegenheid om deel te nemen. Het is de bedoeling een zo breed mogelijk publiek te bereiken, met name kinderen en jongeren, lokale gemeenschappen en mensen die zelden in contact komen met cultuur, om een gemeenschappelijk gevoel van betrokkenheid te bevorderen.

Ook in Vlaanderen ging afgelopen maand het Europees Erfgoedjaar van start: op 21 november stelden de Vlaamse overheid, FARO en Herita hun concrete plannen en stimulansen voor. De presentaties van die namiddag zijn nu ook online ter beschikking.

Plan je een activiteit of project? Of wil je meer informatie? Ga dan naar de website van het Europees Erfgoedjaar 2018.

Links