De erfgoedlandschappen, Unesco kernzones en bufferzones zijn nu beschikbaar als aanduidingsobjecten (objecten die de rechtsgevolgen van erfgoed aanduiden). Waar deze vroeger enkel bestonden als GIS lagen, hebben ze nu een meer inhoudelijke uitwerking gekregen die in de lijn ligt van de beschermingen en vaststellingen.

Je vindt bij elk erfgoedlandschap of Unesco zone vanaf nu ook:

  • de thesaurustermen die het object kenmerken
  • een korte beschrijving
  • links naar de erfgoedobjecten die deel uitmaken van het aanduidingsobject

Zo kan je meer lezen over het stadhuis van Mechelen als Unesco kernzone, de bufferzone rond dit stadhuis en de Sint-Romboutstoren of het erfgoedlandschap rond de Abdij van Westmalle.

Omdat er nu voor elk van deze objecten een beschrijving beschikbaar is, werd de rapportfunctie op het Geoportaal aangepast. Waar je vroeger over deze objecten enkel de informatie kon lezen die in het rapport stond, hebben we nu een link toegevoegd die je doorverwijst naar het desbetreffende aanduidingsobject. Zo heb je alle gekende informatie binnen handbereik.

In de loop van april worden de geografische lagen aangepast die via het MercatorNet samenwerkingsverband en GDI Vlaanderen verspreid worden. Via deze weg zal je de nieuwe lagen als WMS en WFS services in je eigen project kunnen gebruiken. Als je de nieuwe informatie al wil integreren in je eigen GIS omgeving, kan je de downloadbare lagen van de erfgoedlandschappen en Unesco zones gebruiken die werden toegevoegd aan het bestand van de aanduidingsobjecten. Je vindt deze op inventaris.onroerenderfgoed.be/portaal/kaarten.

Links