Groot onderhoud voor de Antitankgracht

Begin februari startte de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) met een volgende fase van het beheer van de Antitankgracht. De Antitankgracht die zich uitstrekt over Antwerpen, Stabroek, Kapellen, Brasschaat, Brecht, Schoten, Schilde en Ranst is sinds 1993 beschermd als landschap omwille van haar historische, de wetenschappelijke en esthetische waarde.

Het structureel beheer van de in het interbellum aangelegde Antitankgracht is lange tijd verwaarloosd. De aanduiding van een reservestrook voor een duwvaartkanaal op het gewestplan was hiervan één van de oorzaken. Hierdoor heeft de natuur op bepaalde plaatsen vrij spel gekregen om de bermen en soms zelfs de bedding in te nemen. Zo werd de Antitankgracht op bepaalde plaatsen bijna onzichtbaar zoals hieronder in de Zandstraat in St-Job.

Het plan voor de reservatiestrook werd geschrapt op het gewestplan. Nadien nam de VMM het beheer over. De provincie maakte samen met alle betrokken gemeenten en verenigingen een landschapsbeheerplan op. Op 6 maart 2008 werd dit beheersplan door de minister goedgekeurd.

Momenteel wordt in een deel tussen St-Job en Schilde het slib uit de gracht verwijderd. Dat dit de eerste keer is voor dit deel van de antitankgracht blijkt uit het feit dat er op sommige plaatsen een slibpakket van wel 2m dik (bijna 30000m³ in het totaal voor heel het traject) zit zoals je op bijgaande foto kan zien. Hierdoor was het onmogelijk om in droge periodes water te houden in sommige delen van de ATG, omdat ze gewoon niet voldoende diep was.

Om deze werken mogelijk te maken heeft de VMM conform het landschapsbeheerplan de houtkanten op de taluds en bermen afgezet. De werken zijn natuurlijk zeer ingrijpend voor al wie de voorbije decennia gewoon was dat er niets veranderde. De bomen namen steeds meer bedding in beslag, waardoor de werken noodzakelijk werden.
Hierdoor krijgen we uiteraard de ruimte om de slibruiming uit te voeren, maar bovendien heeft dit beheer een aantal belangrijke voordelen voor de natuur en de recreant die langs de antitankgracht wandelt: de antitankgracht wordt weer duidelijk zichtbaar in het landschap en je kunt als wandelaar of fietser ook de historische structuren die er bijhoren als stuwbunkers, beveiligingsbunkers, forten en schansen zien liggen. Daarnaast krijgen zowel de bermen als het wateroppervlak meer licht waardoor er een veel rijkere fauna en flora zal ontwikkelen.

Een kleine blik op het resultaat van de eerste percelen geeft een goed beeld van het eindresultaat (foto van het stuk aan de Zandstraat in St-Job na de ruiming). 

      

 

Voor wie het resultaat na enkele jaren wenst te beoordelen, kan steeds een kijkje gaan nemen in Stabroek en Kapellen waar de voorbije jaren reeds  slibruimingen werden uitgevoerd (foto ATG tussen schans en Fort van Stabroek).