Heideherstel op ’s-Hertogenheide

Op de anders zo rustige ’s-Hertogenheide in Aarschot zijn vandaag grote werkzaamheden gestart. De werken duren een tweetal weken zodat ze afgerond zijn tegen de start van het broed- en vegetatieseizoen.

 

In 1978 werd het gebied beschermd als landschap. Sindsdien groeide de aanwezige heide langzaam maar zeker dicht. De bedoeling is om de jonge opslag van bomen en struiken te verwijderen en de aanwezige heide te verjongen.  Het houtige materiaal wordt in kleine stukjes vermalen (gechipt) en zal als biomassa worden gebruikt voor energieproductie.  Nadien zal een groot deel van de heide worden verjongd door diepmaaien (chopperen).

Door de werken zal de ecologische kwaliteit van de heide sterk toenemen. De natuur vaart er dus wel bij. ’s Hertogenheide maakt deel uit van het Europese Natura 2000-netwerk. Maar ook de  wandelaars kunnen zo weer meer van het landschap genieten omdat zichten worden hersteld.

De werken zijn een eerste fase van een groter herstelplan, dat door de eigenaars, het Agentschap voor Natuur en Bos en Onroerend Erfgoed wordt voorbereid.  Het heideherstel wordt financieel ondersteund door het Agentschap voor Natuur en Bos, het Regionaal Landschap Noord-Hageland en Onroerend Erfgoed.