Huis Proot in ere hersteld

De restauratiewerken aan het huis Proot in de Noordomstraat in Koekelare zijn bijna klaar. Op 25 januari opent het de deuren voor het publiek. De buitenkant en het interieur van de dokterswoning werden gerestaureerd. Ook het bijgebouw en de serre kregen een grondige opknapbeurt.

Huis Proot is een eclectische dokterswoning uit het einde van de negentiende eeuw. Het perceel waarop het huis ligt (tuin met serre) en het eigenlijke huis zijn beschermd als monument. Het huis illustreert de sociale status die een dokter tijdens de late negentiende eeuw in een plattelandsgemeente had.

Dokter René Proot bouwde in 1896 zijn woning en dokterspraktijk met naastgelegen koetshuis en paardenstallen. In 1897 breidde hij de tuin uit met een aanpalend perceel. Voor de Tweede Wereldoorlog werd het koetshuis door zijn zoon Etienne Proot ingericht als dokterskabinet. In1988 kocht het gemeentebestuur het leegstaande en verwaarloosde pand aan.

Restauratie

De woning in de Noordomstraat toonde jarenlang een verwaarloosde aanblik. Door de restauratiewerken willen we de grootsheid van de dokterswoning terug in ere herstellen. De specialisten besteedden veel aandacht aan de kunstige afwerking van het interieur, met marmer- en houtimitaties, aan de oorspronkelijke gedecoreerde plafonds, de vloeren met cementtegels, maar ook aan de wandafwerking met behangpapier en de raamdecoratie met gordijnen.

Herbestemming

De woning krijgt enkele nieuwe functies. Zo zijn er ruimtes voorzien voor vergaderingen, recepties en tentoonstellingen. Ook de burelen van de gemeente vinden er onderdak. Het dokterskabinet in het voormalige koetshuis en de paardenstallen werden gerenoveerd tot twee sociale woongelegenheden. Voor de inrichtingswerken tot woningen is een premiedossier ingediend bij het Agentschap Wonen.

De tuin met de serre wordt als gemeentepark opengesteld voor het grote publiek. De gerestaureerde serre vormt opnieuw een prachtelement in de tuin.

Meer informatie over Huis Proot vind je terug in de inventaris.

voor & na