Vandaag maakte Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, de laureaten bekend van de Vlaamse Monumentenprijs 2014.

De laureaten zijn Kasteel d’Ursel en omgeving in Hingene (Bornem), het voormalige station van Moerbeke, Huis Proot in Koekelare en vzw De Muren Spreken. De vier projecten getuigen stuk voor stuk van een deskundige opbouw en uitwerking en tonen aan dat de zorg voor erfgoed op een holistische wijze kan gebeuren, door het onder meer een nieuwe maatschappelijke rol te geven.  Begin september mag één van hen zich de ultieme winnaar noemen van de Vlaamse Monumentenprijs 2014. Lees hier meer over de vier laureaten.

Vlaamse Monumentenprijs 2014

De minister kent de prijs elk jaar toe aan een persoon, een instelling of een project met een belangrijke, recente verwezenlijking binnen de Vlaamse monumentenzorg, landschapszorg of archeologie.  Zowel beschermd als niet-beschermd waardevol onroerend erfgoed komt in aanmerking voor een nominatie. Met de Vlaamse Monumentenprijs willen we de zorg voor onroerend erfgoed in de kijker plaatsen en een draagvlak creëren.Vorig jaar mocht C-mine in Genk de Vlaamse Monumentenprijs in ontvangst nemen

De vier laureaten werden na een brede oproep en jurering door de Koninklijke Commissie van Monumenten en Landschappen (KCML) geselecteerd uit in totaal 18 kandidaturen. Elke laureaat krijgt 2.500 euro en de winnaar ontvangt daar bovenop nog eens 12.500 euro.

Open Monumentendag 2014

De vier de laureaten stellen op de editie ‘Erfgoed, vroeger, nu en in de toekomst’ van Open Monumentendag (14 september 2014) hun monument of project open voor het grote publiek.

De laureaten

Kasteel d'Ursel in Hingene (Anwerpen)
(c) Stefan Dewickere


 

Het voormalige station van Moerbeke (Oost-Vlaanderen)
(c) Onroerend Erfgoed

 

 

Huis Proot in Koekelare (West-Vlaanderen)
(c) NV Monument Vandekerckhove

 

 

 

VZW De Muren Spreken (Vlaams-Brabant)
(c) Onroerend Erfgoed

Links

Downloads