Het maart / april - nummer van M&L is beschikbaar

In deze editie meer over archeologische opgravingen van skeletten van paarden en muildieren als erfgoed uit de Groote Oorlog, de voorpost ‘Drie Grachten’ in het inundatiegebied van het Ieperleekanaal, negentiende eeuwse muurschilderingen in Meerhout en het herwaarderingsplan voor de wijk Zurenborg.

Anton Ervynck en An Lentacker belichten het archeologisch onderzoek van skeletten van paarden en muildieren uit de eerste Wereldoorlog. De botresten leveren niet enkel informatie over het lot van dieren in oorlogstijd, maar ook over wat het betekende een mens te zijn in deze gruwelijke periode.

Thomas Vandriessche trok voor zijn artikel Van slagveld tot lieu de mémoire naar de ‘Drie Grachten’. Dit gehucht op de samenvloeiing van drie waterlopen, was in WO I een belangrijke fel bevochten voorpost. Nu is het een verstilde plaats met de heropgebouwde gelijknamige herberg. Een reconstructie van de oorlogsgeschiedenis van deze strategisch belangrijke plaats, waar zelfs de tot de verbeelding sprekende zoeaven een rol speelden.

Marjan Buyle ontdekte een stukje Rome in Meerhout. In de Kempense pastorie werden muurschilderingen teruggevonden die geïnspireerd waren door de achttiende eeuwse gravures van Giuseppe Vasi. In haar artikel beschrijft ze het blootleggen van de vondst en de conservatie.

Eline Daelman en Johan Veeckman ijveren in hun herwaarderingsplan voor het herstel van de erfgoedwaarden van de Zurenborgwijk in Antwerpen / Berchem. Deze merkwaardige belle époque-wijk verloor de laatste jaren een deel van haar grandeur door de toename van verkeershinder, het verdwijnen van beeldbepalend elementen en onoordeelkundige aanpassingen aan de gebouwen.

Kostprijs: 7 euro. Bestellen kan online via het bestelloket van de Vlaamse overheid.