Primeur voor Sint-Truiden en Nieuwerkerken

Sint-Truiden en Nieuwerkerken krijgen een primeur. In deze gemeenten is voor de eerste keer een gebied uit de landschapsatlas vastgesteld, inclusief landschapselementen, tuinen en parken en houtig erfgoed. Het gaat om het provinciaal domein van Nieuwenhoven en zijn omgeving.

Het agentschap Onroerend Erfgoed houdt inventarissen bij van al het waardevol erfgoed in Vlaanderen. Af en toe wordt zo’n inventaris geheel of gedeeltelijk vastgesteld. Vanaf dat ogenblik is er een aantal rechtsgevolgen aan gekoppeld.

Het domein van Nieuwenhoven werd op 27 mei 2016 vastgesteld, na een openbaar onderzoek. Het is de eerste vaststelling van de landschapsatlas, van de inventaris historische tuinen en parken en van de inventaris houtige beplantingen met erfgoedwaarde sinds de inwerkingtreding van het Onroerenderfgoeddecreet.

De vaststelling heeft een concrete aanleiding. Het werd opgemaakt in het kader van een Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP Kelsbeek-Nieuwenhoven).

Het gebied rond het domein van Nieuwenhoven omvat een rijk en gevarieerd erfgoed: een oud boscomplex uit het bezit van de abdij van Sint-Trudo, afgewisseld met kastelen en parken van Nieuwenhoven, Nonnemielen, Spinveld, Nieuwerkerken, Terkelen en Kortenbos, de hoeven Schorrebos en Casselaer en de Metsterenmolen.

Wil je precies weten welke items zijn vastgesteld? Raadpleeg dan deze gedetailleerde omschrijving met kaartmateriaal (pdf) en een detailkaart (pdf)