Tussen stad en platteland. De Romeinse vici van Vlaams-Brabant

Het boek "Tussen stad en platteland. De Romeinse vici van Vlaams-Brabant" verzamelt voor het eerst het onderzoek over de handelsnederzettingen in de provincie Vlaams-Brabant. In Asse, Elewijt (Zemst), Kester (Gooik) en Tienen wijzen archeologische sporen op de aanwezigheid van een vicus. In acht hoofdstukken krijgt de lezer een heldere kijk op het dagelijks leven van onze Gallo-Romeinse voorouders.

In de eerste kennismaking met de vici komen het gevoerde onderzoek, de ruimtelijke organisatie en structuur en de inplanting in het landschap aan bod. Hoe de huizen van de vici eruitzagen en waar ze stonden bepaalt of een nederzetting de stempel ‘vicus’ krijgt. De sporen in de vier sites worden dan ook aan de criteria van een vicus getoetst: de aard van bebouwing, het grondgebruik, de landschappelijke context, de ligging op een wegenknooppunt,...

De core business van een vicus was productie en handel. De landbouwbedrijven exploiteerden het landschap en ontgonnen grondstoffen en de vici fungeerden als commerciële draaischijven voor de uitwisseling van producten en diensten in hun regio. Naast deze drukke bezigheden dienden zij nog te zorgen voor hun dagelijkse kost. Verder komen in het boek ook de begravingspraktijk en de religie aan bod.  Over het einde van de Gallo-Romeinse vici is nog veel onduidelijkheid.

Het boek kwam tot stand door een samenwerking tussen het agentschap Onroerend Erfgoed en de provincie Vlaams-Brabant en is een uitgave van Uitgeverij Peeters. 
De auteurs zijn Bart Biesbrouck (red.), Barbara Borgers, Hadewijch Degryse, Marie Derreumaux, Anton Ervynck, An Lentacker, Kristine Magerman, Marleen Martens, Dirk Pauwels, Alain Vanderhoeven en Wim Van Neer.

Bestellen?

Het boek kost 20 euro en kan je bestellen via de website van de provincie Vlaams-Brabant.