Ruim 1,5 miljoen euro voor de Rijksweldadigheidskolonie in Merksplas

De Grote Hoeve en de kapel van de voormalige landloperkolonie van Merksplas krijgen een premie van 1.655.683,39 euro voor de tweede restauratiefase. Het dak van de kapel, de gevels van het toekomstige bezoekerscentrum en de open schuren worden gerestaureerd. De kapel doet vandaag dienst als polyvalente ruimte en biedt ook onderdak aan het Gevangenismuseum in de kelder.

In 2010 maakte het architectenbureau TV Erfgoed & Visie een meerjarenplanning op om de beschermde kapel en Grote hoeve in de Merksplas-kolonie te restaureren en te herbestemmen. De opmaak van dit plan leidde tot een restauratiedossier van 10 restauratiefasen, gespreid over 10 jaar. Hiervoor sloten de Vlaamse overheid, het gemeentebestuur van Merksplas en de provincie Antwerpen een meerjarige subsidiëringsovereenkomst. Vorig jaar werd voor de eerste fase al een som toegekend van 680.000 euro.

De Rijksweldadigheidskolonie van Merksplas is een uniek en intact voorbeeld van hoe de sociale wetgeving in de periode van de Koninklijke Nederlanden werd uitgevoerd. De kolonie werd opgericht in 1824. Landlopers werden beroofd van hun vrijheid en tewerkgesteld op de boerderij en in verschillende ambachten. Vandaag wordt het hoofddeel van de gebouwen gebruikt als gevangenis.

De kolonie in Merksplas stelt zich samen met de kolonie van Wortel en gelijkaardige koloniën in Nederland kandidaat om erkend te worden als UNESCO Werelderfgoed. Al deze kolonies getuigen van een uniek 19de-eeuws maatschappelijk experiment waarin armoedebestrijding, opvoeding en sociale zorg centraal stonden.