Het bouwkundig erfgoed van de Vlaamse Rand staat door de groeiende verstedelijking steeds meer onder druk. Daarom besteedt het agentschap Onroerend Erfgoed er extra aandacht aan op vraag van de minister.

Het bouwkundig erfgoed van het arrondissement Halle-Vilvoorde wordt in de periode 1971-1975 voor de eerste maal geïnventariseerd. De opnamecriteria zijn in die tijd veel strikter en beperkter. Hierdoor bevat de oude inventaris naar hedendaagse normen grote hiaten. Het erfgoed uit de 19de en 20ste eeuw is bijvoorbeeld sterk onderbelicht.

Bij het begin van het tweede millennium begint het agentschap aan een grondige herinventarisatie van het gebied. Onderzoekers herinventariseren onder meer Dilbeek, Linkebeek, Kraainem, Zaventem en Sint-Genesius-Rode.  

In 2014 start het vooronderzoek en veldwerk van Tervuren. In de loop van 2015 wordt deze gemeente verder onderzocht en uitgewerkt. Ook de gemeenten Meise, Beersel en Overijse worden in 2015 aangepakt. Vanaf 2016 staan ook de herinventarisatie van Hoeilaart en Merchtem op het programma.

Bij het onderzoek wordt geen chronologische limiet gehanteerd bij de selectie van het erfgoed. Modernistische en hedendaagse architectuur veroveren daardoor terecht een plaats. Daarnaast hebben de onderzoekers oog voor een veel bredere waaier aan bouwtypologieën. Zo is er ook aandacht voor industrieel-archeologisch erfgoed en klein erfgoed zoals kapelletjes en straatmeubilair.

Het agentschap zal de resultaten van de herinventarisatie na het onderzoek zo snel mogelijk openbaar maken. Wil je intussen weten welke gebouwen in de jaren 1970 al werden opgemerkt? Dan kan je terecht in deel 2 van de reeks Bouwen door de eeuwen heen of op onze inventariswebsite. Op dezelfde website houden we je op de hoogte van de verdere vorderingen van het project.