Vlaanderen werkt aan een erkenning als Werelderfgoed voor het Nationaal Park Hoge Kempen en de omliggende mijnsites van Winterslag, Waterschei, Zwartberg en Eisden.

Het Nationaal Park Hoge Kempen is een unieke getuige van de overgang van een landbouwmaatschappij naar een industriële maatschappij. De sporen van eeuwenlange bewerking zijn ook vandaag nog duidelijk af te lezen zijn in het cultuurlandschap op en rond het steile grind- en zandplateau van de Maas.

Tot het begin van de 20ste eeuw typeerde de ruraal-pastorale maatschappij de Hoge Kempen. Gave heidegebieden, beekvalleien en traditionele dorpspatronen verwijzen naar deze tijd en inspireerden de kunstenaars van de Genkse school. De terrils, schachtbokken en tuinwijken die vandaag het landschap vormen, getuigen van de snelle en grootschalige industriële omwenteling na de Eerste Wereldoorlog. Toen werd  steenkoolontginning de economische motor en de belangrijkste bron van tewerkstelling. De nieuwe industriële activiteit  en de zorg waarmee zeker in het begin de industriële installaties en gemeenschappelijke voorzieningen vorm kregen, zijn erg bijzonder.

In 2010 toonde het haalbaarheidsonderzoek aan dat het Nationaal Park UNESCO-Werelderfgoed kan worden. In mei 2011 werd het dan ook aangemeld op de Indicatieve Lijst van UNESCO voor België. Een eerste belangrijke stap in een traject dat minstens vier jaren in beslag neemt. Nu wordt volop gewerkt aan het kandidaatsdossier en een overlegstructuur opgestart. Zo worden de grenzen van het Werelderfgoed-gebied afgebakend en waar nodig  objecten en relicten beschermd. We hopen het dossier af te ronden tegen 2016, zodat het Werelderfgoedcomité de erkenning in 2017 kan overwegen.

Partners

Dit dossier is een samenwerking tussen de Vlaamse overheid, de provincie Limburg, en een tiental gemeentes in het oosten van de provincie Limburg (As, Bilzen, Dilsen-Stokkem, Genk, Lanaken, Maaseik, Maasmechelen, Opglabbeek and Zutendaal). Het Regionaal Landschap Kempen en Maasland coördineert de voorbereiding.

{photo} {/photo}

Links

Gerelateerde blogartikelen