Om bijzondere exemplarische openstellingen van beschermd onroerend erfgoed in de kijker te plaatsen ontwikkelde het agentschap een exclusief kwaliteitslabel: dit erfgoed wordt als open erfgoed aangeduid. Enerzijds zijn het inspirerende voorbeelden voor de ontwikkeling en openstelling van andere sites waar men een evenwicht tracht te zoeken tussen de erfgoedwaarden en de openstelling. Anderzijds is dit een herkenbaar label voor bezoekers die op zoek zijn naar kwaliteitsvolle, toegankelijke, opengestelde erfgoedsites.

De volgende openstellingen dragen het kwaliteitslabel open erfgoed, in chronologische volgorde van erkenning:

De havenkranen in Antwerpen

copyright collectie MAS | Museum aan de Stroom, Antwerpen, foto: Ben Van Oeteren

Nu de haven zo goed als volledig uit het stadscentrum verdwenen is, behoren de havenkranen tot de laatste stille getuigen van de vroegere havensite. De havenkranen maken vandaag deel uit van het MAS, waar de geschiedenis van de kranen verwerkt is in het permanente verhaal Wereldhaven. In het MAS zelf kan je kraanmaquettes bewonderen en een multimediapresentatie bekijken met getuigenissen van ingenieurs en kraandrijvers.

De kranen staan in chronologische volgorde op de Rijnkaai, zodat de technische evolutie heel duidelijk afleesbaar is. Elke kraan is voorzien van een tekstbordje en QR-code, zodat passanten en bezoekers meer informatie kunnen opvragen in verschillende talen.

    

copyright collectie MAS | Museum aan de Stroom, Antwerpen, foto's: Ben Van Oeteren

Je kan de kranen op eigen houtje bekijken of deelnemen aan een gegidst bezoek. Avonturiers zonder hoogtevrees kunnen samen met de gids de kranen beklimmen. Wie niet naar boven wil of kan, vindt voldoende alternatief in het bezoekerscentrum. Camera’s in de kranen zijn verbonden met beeldschermen in het bezoekerscentrum, zodat rolstoelgebruikers, groepen met buggy’s of kleine kinderen, mensen die slecht ter been zijn en personen met hoogtevrees toch een gelijkaardige ervaring beleven als wie naar boven klimt.

De havenkranen werden op 25 april 2016 erkend als open erfgoed. Meer informatie over de opstelling, toegankelijkheid en openingsuren vind je op de website van het MAS

Het Openluchtmuseum van Bokrijk te Genk

copyright Bokrijk, Genk, foto: Luc Daelemans

Bokrijk telt verschillende unieke reconstructies van monumenten uit heel Vlaanderen, die minutieus werden afgebroken en heropgebouwd in het openluchtmuseum. Via de gebouwen, de bijpassende interieurs,  aangelegde tuinen, erven en omgeving en alle bijpassende gebruiksvoorwerpen wil het museum de geschiedenis van het landelijk leven in zijn meest brede zin tonen en vertellen aan een zo ruim mogelijk publiek. Ook het heden, verleden en de toekomst van vakmanschap krijgen een plek in het museum.

copyright Bokrijk, Genk, foto: Philippe van Gelooven

In elk gebouw wordt duiding gegeven bij de maatschappelijke relevantie, de kenmerken en erfgoedwaarden. Op sommige locaties wordt het erfgoed nog uitgebreider in de verf gezet door het op een interactieve manier te ontsluiten. Er zijn folders en vaste informatiedragers, maar ook multimediaschermen waarop bezoekers zelf informatie op maat kunnen opvragen via tekst, film en foto’s. Via demonstraties, ateliers en ‘living history’ met acteurs worden de volkskundige aspecten nog beter aanschouwelijk gemaakt.

  

copyright Bokrijk, Genk, foto's: Luc Daelemans

Samen met een toegankelijkheidsbureau werden bezoektrajecten uitgewerkt voor rolstoelgebruikers en mensen die slecht ter been zijn. Een communicatiebureau zorgt dat de publiekswerking en publiciteit continue vernieuwend blijven door jaarlijks nieuwe (educatieve) pakketten aan te bieden, evenementen te organiseren en communiceren, … Zo worden verschillende uiteenlopende doelgroepen aangesproken en bezoekers uitgenodigd voor een nieuw bezoek.

Het Openluchtmuseum werd op 30 juni 2016 erkend als open erfgoed. Meer informatie over het museum, de bereikbaarheid en openingsuren vind je op www.bokrijk.be.

Links