Aanbod

Het materiaal is zeer omvangrijk en divers van samenstelling (veel beeldmateriaal, plannen, kaarten en tekeningen). Daarnaast bevat het archief ook unieke opnames van verwoeste monumenten uit de Frontstreek (Mission Dhuicque) en een aanzienlijk deel van het Renaat Braem-archief.

Het archief omvat:

  • tekeningen en plannen van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML)
  • het archief van de Nationale Dienst voor Opgravingen (NDO)
  • onderzoeksdossiers van de Afdeling Monumenten en Landschappen (AML)
  • het archief van het Instituut voor het Archeologisch Patrimonium (IAP)

Digitaal archief

Je kan ook online informatie opzoeken in de digitale archiefinventaris. Het eerste archief dat op die manier toegankelijk werd, is dat van Renaat Braem. Voor de ontsluiting van deze archieven volgt de archiefdienst internationale standaarden om een integratie met andere collecties en archieven mogelijk te maken.

Tarieven

Bezoekers kunnen gratis digitale opnames maken van archiefstukken voor zover die de stukken niet beschadigen (geen flits) of de stukken niet juridisch beschermd zijn. Archiefstukken jonger dan 1990 mogen worden gefotokopieerd. Hiervoor betaal je 0,05 € voor A4 en 0,10 € voor A3-formaat. Je kan ook scans of digitale opnames van archiefstukken bestellen. Hiervoor betaal je 6 euro per foto of tekening, ongeacht het formaat.

Contact

Het archief bevindt zich in Brussel en is enkel toegankelijk na afspraak. Mail je vragen @ archief@onroerenderfgoed.be.

Links