Deze gratis handleiding voor bouwhistorisch onderzoek illustreert de algemene methodologie voor het in kaart brengen van het bouwkundige verleden van erfgoedsites, en hoe die werkwijze kan helpen in de zoektocht naar beheersoplossingen.

Bouwhistorisch onderzoek ontleedt het verleden van een gebouw. Hoe meer men weet over een site, hoe beter men een antwoord kan formuleren op de vele beheersvragen die rijzen tijdens de ontwikkeling van een actueel erfgoedproject. Bouwhistorisch onderzoek bekijkt ook de draagkracht van een erfgoedsite, en stoot daarbij op mogelijkheden om de erfgoedwaarden maximaal tot hun recht te laten komen, en ze een rol te geven in de huidige maatschappij.

Gebouwde Histories reikt een algemene methodologie aan voor een soort onderzoek dat in principe altijd maatwerk is. Tegelijk wijst deze handleiding op het belang van bouwhistorisch onderzoek in de uitwerking van relevante en hedendaagse erfgoedprojecten. Ze is gericht op eigenaars en beheerders van beschermde monumenten, en ontwerpers werkzaam in de erfgoedsector. Maar ze is eveneens geschikt voor iedereen met interesse in het behoud van de materiële sporen van het verleden.

Auteurs: Frank Becuwe, Tom Lenaerts en Vincent Debonne.

Uitgever

Onroerend Erfgoed

Publicatiedatum

April 2017

Soort publicatie

Handleiding

Reeks

Handleidingen agentschap Onroerend Erfgoed

ISBN

ISSN 2565-7003

Volume nr.

15