Onroerenderfgoedprijs

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele kent de Onroerenderfgoedprijs 2023 toe aan de Kasteelhoeve Forreist in Brugge. De Robianokapel in Tervuren kaapt de publieksprijs weg op basis van een poll waaraan bijna 7.000 mensen deelnamen. Archeologe Janiek De Gryse van Ruben Willaert nv, de drijvende kracht achter de archeologische opgraving in de Sint-Baafskathedraal in Gent, ontvangt van de jury een Eervolle vermelding.

Met de Onroerenderfgoedprijs zet de minister initiatiefnemers van onroerenderfgoedprojecten in de bloemetjes. Zowel bouwkundige, landschappelijke als archeologische projecten komen in aanmerking. De 8ste editie van de prijs stond in het teken van niet-publieke erfgoedprojecten. Uit de 21 kandidaten nomineerde de jury 3 laureaten: de Kasteelhoeve Forreist in Brugge, de woning Leclercq-Vandamme in Leuven en de huiskapel van kasteeldomein de Robiano in Tervuren. Stuk voor stuk bijzondere plekken. Twee van de laureaten laten het erfgoed herleven door letterlijk te leven in het erfgoed. De derde laureaat zorgt voor bedrijvigheid in het erfgoed, als ontvangstruimte voor een Amerikaanse softwareontwikkelaar. Elke laureaat wint een bedrag van 2.500 euro. De winnaar ontvangt daarbovenop 12.500 euro, dus 15.000 euro in totaal.

Lees meer over de winnaar, laureaten en eervolle vermelding in de eregalerij.

Volgende editie(s)

Het komende jaar nemen we even gas terug. We gebruiken deze tijd om te reflecteren over de toekomst van de Onroerenderfgoedprijs. We kunnen nog niet zeggen in welke vorm de Onroerenderfgoedprijs terugkeert of met welke categorieën. Wat wel zeker is: de essentie blijft dezelfde. Mensen, die met hart en ziel voor hun erfgoed zorgen, vieren om zo de begeestering bij anderen aan te wakkeren. Wordt vervolgd!

Blijf je graag op de hoogte over de Onroerenderfgoedprijs? Schrijf je onderaan deze pagina in op de maandelijkse nieuwsbrief van ons agentschap, volg ons op FacebookTwitter of LinkedIn.

Onroerenderfgoedprijs 2023