De ArcheoToog - Dark ages: Goed geloof in Tongeren

In deze aflevering gaan we op zoek naar het ontstaan van het christendom in onze streken. Daarvoor trekken we naar Tongeren in de 4de tot 7de eeuw na Christus. In de enige echte Romeinse stad van Vlaanderen doen kerkgebouwen en bisschoppen hun intrede. Maar naar verluidt trokken er ook huilende wolven door de verlaten straten, of is dat maar een fabeltje? En wat kwam een Romeinse keizer er bedisselen met de Franken? Archeoloog Alain Vanderhoeven en historicus Steven Vandewal leggen het uit aan De ArcheoToog.

Alain Vanderhoeven

Alain is archeoloog, studeerde aan de universiteit van Leuven en Amsterdam, en specialiseerde in de archeologie van de Romeinse periode. Hij was jarenlang erfgoedonderzoeker bij Onroerend Erfgoed en diens voorgangers. Sinds kort is hij met pensioen maar nog altijd heel actief op het terrein. De opgravingen in de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek van Tongeren waren zijn levenswerk.

Steven Vandewal

Steven is stadsarchivaris en hoofd van de Dienst Archieven van de stad Tongeren. Als historicus is hij werkzaam op het snijvlak tussen geschiedenis en archeologie. Hij doctoreert over het laat-Romeinse en vroegmiddeleeuwse Tongeren aan de Universiteit van Keulen.

Beluister de podcast

Beluister de podcast via Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts, of hieronder, via YouTube.

Deze video wordt niet getoond omdat je geen toestemming hebt gegeven voor de nodige sociale media cookies. Je kan jouw cookievoorkeuren hier aanpassen.

 

Andere afleveringen beluisteren? Ga terug naar de overzichtspagina van De ArcheoToog.

Onderzoeksbalans

De onderzoeksbalans archeologie geeft een stand-van-zaken van het onderzoek en de kennis over archeologie in Vlaanderen per archeologische periode: 

 

Foto's v.l.n.r.:

  • Alain Vanderhoeven  
  • Merovingisch vensterglas uit de basiliek van Tongeren (Copyright Onroerend Erfgoed) 
  • Beschilderd pleisterwerk uit de Merovingische kerk van Tongeren (Copyright Onroerend Erfgoed)
  • Steven Vandewal
  • Plattegronden van de laat-Romeinse basilica (1), de eerste Merovingsche kerk (2) en de tweede Merovingische kerk (3) (Copyright ARON bvba)

Nog meer weten?

Meer lezen?

Erop uit?

Auteur(s) 
Onroerend Erfgoed
Publicatiedatum 
juni 2023