De ArcheoToog - Dark Ages: Leven en doodgaan in de vroege middeleeuwen

In deze aflevering gaan we op zoek naar de dagelijkse gewoontes van de vroege middeleeuwers. Hoe leefden ze? Wat aten ze? Hoe eerden ze hun doden?  We gaan naar de rijken van de doden en de levenden en doen een poging om in het hoofd van onze vroegmiddeleeuwse voorgangers te kruipen. Waren het woeste krijgers of toch eerder cultureel verfijnde boeren? Archeologen Rica Annaert en Ewoud Deschepper vertellen erover aan De ArcheoToog.

Rica Annaert

Rica was tot aan haar pensioen archeoloog bij het agentschap Onroerend Erfgoed. Ze doctoreerde in 2022 aan de universiteit van Leiden met als onderwerp de periode van de vierde tot de achtste eeuw in de zogenaamde Pagus Renensis. Het grafveld van Broechem is een van haar voornaamste onderzoeken.

 

Ewoud Deschepper

Ewoud werkt aan de universiteit van Gent, waar hij in 2022 doctoreerde met als onderwerp huizenbouw en woonplaatsen in de vroege middeleeuwen in Noord-Francia.

Beluister de podcast

Beluister de podcast via Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts, of hieronder, via YouTube.

Deze video wordt niet getoond omdat je geen toestemming hebt gegeven voor de nodige sociale media cookies. Je kan jouw cookievoorkeuren hier aanpassen.

Andere afleveringen beluisteren? Ga terug naar de overzichtspagina van De ArcheoToog.

 

Onderzoeksbalans

De onderzoeksbalans archeologie geeft een stand-van-zaken van het onderzoek en de kennis over archeologie in Vlaanderen per archeologische periode: 

 

Foto's v.l.n.r.:

  • Rica Annaert 
  • Fibulae uit het grafveld van Broechem, ingelegd met granaatsteen (Copyright Onroerend Erfgoed) 
  • Vondsten uit het grafveld van Broechem, uit bergkristal en granaatsteen (Copyright Onroerend Erfgoed)
  • Ewoud Deschepper
  • De ArcheoToog

 

 

Nog meer weten?

Meer lezen?

Erop uit?

Auteur(s) 
Onroerend Erfgoed
Publicatiedatum 
juli 2023