De ArcheoToog - Dark ages: Oudenburg brandt!

We leggen de complexe overgang van Romeinse tijd naar vroege middeleeuwen uit aan de hand van de lotgevallen van het Romeinse fort van Oudenburg. Wat met die zogenaamde 'invallen van de barbaren' en de val van het Romeinse Rijk? Gebeurde dat snel en onverwacht, of is er eerder sprake van een geleidelijke overgang? Ging de hele Romeinse cultuur op de schop? Waren de Dark Ages echt zo donker, of liep het allemaal niet zo een vaart? Archeologen Sofie Vanhoutte en Vince Van Thienen werpen hun licht op de laatste dagen van het Romeinse fort en de ontwikkeling van een ander soort gemeenschap in Oudenburg, anno 200-430 AD.

Sofie Vanhoutte

Sofie is archeologe bij het agentschap Onroerend Erfgoed en aan de UGent. Ze deed jarenlang belangrijke opgravingen in Oudenburg, en schreef daar ook een doctoraat over. Die resultaten zijn intussen herwerkt tot een mooi boek. 

 

Vince Van Thienen

Vince is archeoloog aan de UGent en schreef een doctoraat over de laat-Romeinse periode in Vlaanderen. Hij deed dat in het kader van een project over het 'decline and fall' van het West-Romeinse Rijk.

 

Beluister de podcast

Beluister de podcast via Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts, of hieronder, via YouTube.

Deze video wordt niet getoond omdat je geen toestemming hebt gegeven voor de nodige sociale media cookies. Je kan jouw cookievoorkeuren hier aanpassen.

Andere afleveringen beluisteren? Ga terug naar de overzichtspagina van De ArcheoToog.

Onderzoeksbalans

De onderzoeksbalans archeologie geeft een stand-van-zaken van het onderzoek en de kennis over archeologie in Vlaanderen per archeologische periode: 

 

V.l.n.r.: Sofie Vanhoutte - de borstkolf van Oudenburg - de omtrek van het Romeinse fort, gezien vanuit de lucht- Vince Van Thienen (Copyright Onroerend Erfgoed)

 

Nog meer weten?

Meer lezen?

Erop uit?

Auteur(s) 
Onroerend Erfgoed
Publicatiedatum 
mei 2023