De ArcheoToog - De Kelten: High Society

In de tweede aflevering van het derde seizoen kijken we naar de elite van de Kelten. Hoe was de Keltische maatschappij opgebouwd? Wie zat er in de toplaag, en hoe breed lieten zij het hangen? De specialisten aan onze toog zijn ditmaal overdressed archaeologist dr. Sasja van der Vaart-Verschoof en professor metaaltijden Guy De Mulder.

Sasja van der Vaart-Verschoof

Sasja doctoreerde met een onderzoek naar de elites van de vroege ijzertijd, met speciale aandacht voor het beroemde vorstengraf van Oss. We kennen haar ook als ‘the overdressed archaeoligist’.
 

Guy De Mulder

Guy is professor metaaltijden aan de UGent. Als kenner van de brons- en ijzertijd schreef hij mee aan de nieuwe onderzoeksbalans metaaltijden. 
 

Elanor

Drie afleveringen lang laten we leden van Elanor, het Vlaamse Fantasy Genootschap, aan het woord over de invloed van de Keltische cultuur op Lord of the Rings-schrijver J.R.R. Tolkien en filmmaker Peter Jackson. In deze aflevering gaan Roel Spar, Marie Peters en Hedwig Slembrouck dieper in op het zwaard van Aragorn de overeenkomst met de Keltische symboliek.

Beluister de podcast

Beluister de podcast via Spotify, Apple Podcasts, of hieronder, via YouTube.
 

Deze video wordt niet getoond omdat je geen toestemming hebt gegeven voor de nodige sociale media cookies. Je kan jouw cookievoorkeuren hier aanpassen.

 

Andere afleveringen beluisteren? Ga terug naar de overzichtspagina van De ArcheoToog.

Onderzoeksbalans

De onderzoeksbalans archeologie geeft een stand-van-zaken van het onderzoek en de kennis over archeologie in Vlaanderen per archeologische periode: 

 

Foto's v.l.n.r.:

  • Sasja van der Vaart-Verschoof
  • Guy De Mulder
  • Guy en Sasja
  • Hilde en Erwin
  • Replica van een Middelheimzwaard met groeven voor afvoer van bloed
  • Kussentje in textiel gebaseerd op 'de oudste jurk van Nederland', gevonden in een Keltisch graf
  • Een hedendaagse armband in de vorm van het zwaard van Oss

 

Nog meer weten?

Erop uit

 

Auteur(s) 
Onroerend Erfgoed
Publicatiedatum 
juni 2024