De ArcheoToog - De neolithische revolutie: over de zin en onzin van landbouw

In zijn boek Sapiens noemt Harari de overstap van jagen en verzamelen naar landbouw de grootste misstap van de mensheid, nefast voor mens en natuur. Kunnen we echt spreken van een neolitische revolutie en was die veranderende levenswijze een vloek of een zegen? Hebben wij vandaag nog een band met die vroegere levenswijze? Archeoloog Bart Vanmontfort en De Foodarcheoloog, alias Jeroen Van Vaerenbergh, werpen hun licht op deze cruciale fase in de geschiedenis van de mensheid.  

Bart Vanmontfort

Bart doctoreerde aan de KULeuven met een onderzoek van de neolitische Michelsbergsite De Hel in Spiere. Daar woonden ca. 4300 jaar voor Christus de eerste echte landbouwers, die de Scheldevallei zouden gaan koloniseren. Later deed Bart postdoc onderzoek in Leiden en Parijs, naar het neolithicum in Europa. Momenteel is hij professor archeologie aan de KU Leuven, waar hij ook medeoprichter is van het Centrum voor Landschapsarcheologie.  

 

Jeroen Van Vaerenbergh

Jeroen Van Vaerenbergh, alias De Foodarcheoloog, heeft een passie voor eten. Na 20 jaar opgraven in de Waaslandse bodem is hij nu voltijds “consulent in het creëren van archeologische sensaties”. Voor de creatie van hedendaagse smaaksensaties met een boodschap voor een leefbare toekomst haalt Jeroen inspiratie uit de materiële restanten van voedingsgewoonten uit het verleden. Hij werkt daarvoor nauw samen met chefs, producenten, wetenschappers, kunstenaars en creatieven. 

Beluister de podcast

Beluister de podcast via Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts, of hieronder, via YouTube.

Deze video wordt niet getoond omdat je geen toestemming hebt gegeven voor de nodige sociale media cookies. Je kan jouw cookievoorkeuren hier aanpassen.

Download hier de transcriptie van de aflevering:

Andere afleveringen beluisteren? Ga terug naar de overzichtpagina van De ArcheoToog.

Onderzoeksbalans 

De onderzoeksbalans archeologie geeft een stand-van-zaken van het onderzoek en de kennis over archeologie in Vlaanderen per archeologische periode: 

 

Nog meer weten? 

Boeken en artikels 

Auteur(s) 
Onroerend Erfgoed
Publicatiedatum 
24 juni 2022