Onderzoeksrapport: Middeleeuwse dakkappen in Brugge en ommeland. Een catalogus

Dankzij de uitzonderlijk goede bewaring van het historisch stadslandschap vindt men in Brugge nog talrijke dakkappen uit de middeleeuwen en nieuwe tijd. In een nieuwe onderzoeksrapport wordt de typologie en datering van in totaal 148 dakkappen beschreven.

Deze catalogus omvat niet alleen dakkappen van beroemde historische gebouwen in Brugge (hallen, kerken, hospitalen), maar ook van talrijke woonhuizen. Omdat de oudste beschreven dakkappen dateren uit het begin van de 13de eeuw, biedt deze catalogus een overzicht van de evolutie in kapconstructies tijdens de late middeleeuwen in Brugge. De Brugse kappen schrijven zich in in de globale evolutie van dakkappen in de Lage Landen, al zijn er ook kappen aangetroffen die behoren tot eerder zeldzame types waarvoor parallellen tot in Noord-Frankrijk moeten worden gezocht. 

De datering van deze historische houtconstructies is in 59 gevallen gebaseerd op een dendrochronologische analyse. De catalogus geeft daardoor niet alleen een typologisch overzicht van verschillende kaptypes, maar vertelt – ondersteund door de talrijk uitgevoerde dendrochronologische dateringen – ook een chronologisch verhaal.

Auteur(s) 
Dirk Van Eenhooge, Vincent Debonne en Kristof Haneca
Publicatiedatum 
September 2018