Onroerenderfgoedsummit 2024: Samen zorgen voor begeestering

Op 22 en 23 april 2024 organiseerde het agentschap Onroerend Erfgoed de Onroerenderfgoedsummit: een tweedaagse samenkomst met de brede erfgoedsector om te reflecteren over de nieuwe visie ‘Zorgen voor Begeestering’. Met veel trots presenteren we het eenmalige magazine Onroerenderfgoedsummit 2024: Samen zorgen voor begeestering.

De belangrijkste conclusies van de Onroerenderfgoedsummit

Zorgen voor begeestering doen we samen. Daarom nodigden we diverse experten en stakeholders uit de sector en daarbuiten uit om in verschillende groepen te werken aan concrete toekomstverhalen. We brainstormden over hoe samenwerking in de sector kan bijdragen tot het verwezenlijken van die toekomstbeelden. We zochten antwoorden op vragen die ertoe bijdragen om de nieuwe visie waar te maken, zoals:

  • Hoe kunnen we kennisopbouw en -deling over onroerend erfgoed organiseren?
  • Hoe kan de onroerenderfgoedsector bijdragen aan grote maatschappelijke uitdagingen?
  • Hoe kan het agentschap Onroerend Erfgoed de rollen van baken, coach en cocreatieve partner optimaal invullen?
  • Hoe kunnen we als onroerenderfgoedsector onze successen naar buiten dragen?

In het magazine vind je onder de rubrieken ‘Summitoogst’ de rode lijnen en belangrijkste adviezen en conclusies die uit de verschillende groepen naar voren kwamen.

Begeesterende verhalen

Daarnaast bieden we met het magazine volop inspiratie. Tijdens de tweedaagse brachten Géraldine Labeeu (Community manager bij Bijlokesite vzw), Patrick Endels (Coördinator van het Regionaal Landschap Brabantse Kouters) en Jephta Dullaart (Projectleider van de Erfgoed Deal in Nederland) inspirerende cases. De neerslag daarvan lees je onder de rubrieken ‘Inspiratieverhaal’.

Tussendoor vind je nog begeesterende verhalen van enkele deelnemers. Wanneer we vroegen naar begeestering, ontstonden er namelijk prachtige verhalen, die volop de moeite waard zijn om te delen.  

Nieuwsgierig geworden? Je leest alles in het magazine!

Auteur(s) 
Derk van der Pol, Hannes Vanhee, Luc Verheijen
Publicatiedatum 
2024