Een kleine munt, oude funderingen of een grote potscherf kan de plaats aanduiden van een archeologische site. Ontdek je per toeval zo’n archeologische vondst? Dan ben je verplicht dit binnen drie dagen te melden aan het agentschap. Je gebruikt hiervoor het digitale formulier. 

Wat is een archeologische toevalsvondst?

Een toevalsvondst is een vondst die toevallig aan het licht komt, dus niet tijdens een archeologisch onderzoek of door het zoeken met een metaaldetector. Zulke voorwerpen en hun context kunnen door onderzoek kennis opleveren over het verleden van de mens en zijn omgeving.

De melding van archeologische toevalsvondsten is wettelijk verplicht volgens artikel 5.1.4 van het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013.

Procedure

Je bent verplicht om de vondst binnen de drie dagen te melden aan het agentschap. Je beschermt de vondst en haar vindplaats tot tien dagen na het vinden. Wij komen zo snel mogelijk ter plaatse om de vondst te onderzoeken. Op basis van dat onderzoek kan de termijn van tien dagen verlengd of ingekort worden. Dit onderzoek wordt gefinancierd door de Vlaamse overheid.

In de praktijk is het moeilijk om een belangrijke van een onbelangrijke vondst te onderscheiden. Meld daarom beter te veel dan te weinig. Want wat eerst niet interessant lijkt, kan later van groot belang zijn.

Vuistregels

  • Meld ons alleen dingen die je gevonden hebt in Vlaanderen.
  • Meld niet alleen de ‘mooie’ vondsten uit een geheel van vondsten, maar alle vondsten.
  • Vind je menselijke resten, stop dan onmiddellijk met de werken. Ook wanneer je twijfelt of het aangetroffen botmateriaal menselijk van oorsprong is. Verwittig de politie (op het noodnummer 112). Zij komt ter plaatste om de nodige vaststellingen te doen en, indien nodig, het parket in te schakelen. 

Metaaldetectievondsten zijn geen toevalsvondsten

Een archeologische toevalsvondst en een metaaldetectievondst zijn niet hetzelfde. Een erkende metaaldetectorist of magneetvisser moet zijn metaaldetectievondsten melden via een aparte online meldingstool. Er geldt een andere procedure voor metaaldetectievondstmeldingen. Zo is er bijvoorbeeld geen meldingsplicht binnen de drie dagen.

Folder over archeologische toevalsvondsten

Deze folder maakt je wegwijs in de regelgeving over archeologische toevalsvondsten.