Zorgen voor begeestering

Wat is de kracht van erfgoed? Wat drijft de erfgoedzorg? Wat willen wij als agentschap betekenen voor de Vlaamse erfgoedzorg? We gaan op zoek naar het antwoord en formuleerden een nieuw toekomstbeeld ‘Zorgen voor begeestering’.

Onroerend Erfgoed kijkt vooruit

Tien jaar geleden legden we onze visie en missie vast. Maar de maatschappij, de wereld en ons denken over erfgoedzorg stonden sindsdien niet stil. Daarom is het nu tijd om opnieuw vooruit te kijken en na te gaan waar we naartoe willen.

We vertrokken vanuit de kracht van erfgoed en gingen op zoek naar de drijfveer die daarachter schuil gaat. We brachten onze eigen passie en sterktes in de mix en vroegen ons af welke meerwaarde wij willen betekenen voor de Vlaamse erfgoedzorg. Met een duidelijke focus op mensen. We distilleerden voor onszelf de rollen die we willen opnemen: baken, coach en cocreatieve partner. En dat alles brachten we bijeen in een nieuw toekomstbeeld ‘Zorgen voor begeestering’. Een toekomstbeeld dat we met iedereen willen delen.

Onroerenderfgoedsummit 2024

Zorgen voor begeestering doen we samen. Daarom nodigden we diverse experten en stakeholders uit de sector en daarbuiten uit voor een participatieve tweedaagse tijdens de Onroerenderfgoedsummit in april 2024. We verdiepten ons samen in deze nieuwe visie en en brainstormden over hoe samenwerking in de sector kan bijdragen tot het verwezenlijken van dit toekomstbeeld. We maakten een eenmalig magazine 'Onroerenderfgoedsummit 2024: Samen zorgen voor begeestering'. 

Het magazine is een neerslag van dee tweedaagse: het bevat een weerklank van de summit en wat we daar samen bedachten. Je leest er de rode lijnen, conclusies en adviezen uit de verschillende werkgroepen van de summit en ontdekt inspirerende cases en begeesterende verhalen. Je kan het volledige magazine hieronder downloaden.

Samen zorgen we voor begeestering, dat is de conclusie van onze Onroerenderfgoedsummit. Met dit magazine nodigen we je uit om hier mee je schouders onder te zetten.

Transitie

Maar hier eindigt het niet. De summit en het magazine zijn maar een halte in een veel langere rit. We hebben de ambitie om de volgende legislatuur in het teken te stellen van de transitie naar ons vernieuwde toekomstbeeld. Dat betekent een aanpassing van onze rol, dienstverlening, instrumenten, organisatie, en alles wat daarmee samenhangt. Een begeesterend eindpunt waar we vandaag een start mee nemen.

Wil je op de hoogte blijven van de volgende stappen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief via het formulier onderaan deze website.